Pancake Day (Ημέρα Τηγανίτας-Κρέπας)

Pancake Day (Ημέρα Τηγανίτας-Κρέπας)

   Στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία),την Ιρλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία τρώνε τηγανίτες-κρέπες κατά παράδοση την «Καθαρή Τρίτη» (κατά τη δική μας Καθαρή Δευτέρα) που λέγεται επίσης και «Ημέρα Τηγανίτας-Κρέπας». Αυτή η μέρα είναι πιο γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και άλλες χώρες ως «Mardi Gras» ή «Fat Tuesday»,δηλαδή κάτι σαν «Χοντρή Τρίτη»! Σύμφωνα με την ιστορία, οι pancakes φτιάχνονταν τότε για να χρησιμοποιηθούν όλα τα λιπαρά και πλούσια υλικά πριν τη Σαρακοστή.

 

1 2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Τα pancakes είναι κάτι σαν κρέπες στο πιο αφράτο τους. Στην αγορά κυκλοφορεί ειδικό σιρόπι (maple syrup) με το οποίο μπορείτε να τις περιχύσετε. Αλλιώς λίγο μέλι με κανέλα θα κάνουν τη δουλειά. Είναι πολύ νόστιμο και θρεπτικό πρωινό.

Την “Pancake Day” γίνονται αγώνες δρόμου όπου οι δρομείς φορούν ποδιές , κρατούν τηγάνια με pancakes και τις αναποδογυρίζουν συνεχώς  καθώς τρέχουν. Λέγεται ότι αυτό το έθιμο ξεκίνησε  στην Αγγλία το 1444,όταν μια νοικοκυρά που έφτιαχνε pancakes άκουσε την καμπάνα της εκκλησίας και από τη βιασύνη της να πάει στη λειτουργία ,βγήκε στο δρόμο με την ποδιά και το τηγάνι στο χέρι!

…Και κάπως έτσι η Δ’ τάξη γιόρτασε την Pancake Day την Τσικνοπέμπτη!Στο δίωρο των Αγγλικών,φορέσαμε τις ποδιές,τα σκουφάκια και τα γάντια μας και φτιάξαμε pancakes-κρέπες.Προτιμήσαμε τις λεπτές,κλασσικές κρέπες που αρέσουν σε όλους και ιδού τα κατορθώματά μας!

EASY- TO-MAKE PANCAKES (CREPES)

QUANTITY: FOR 4 PEOPLE

PREPARATION TIME: 5 MINUTES

COOKING TIME: 4 MINUTES EACH

 

INGREDIENTS:

USE AN EMPTY YOGHURT CUP TO MEASURE THE INGREDIENTS

3 cups of flour

4 cups of milk

3 eggs

2 tablespoons of olive oil or seed oil

2 tablespoons of sugar

a  pinch of salt

PREPARATION: Mix all the ingredients in a bowl. Do not leave the batter   to “rest”. Put some butter in a frying pan and pour some of the batter, so as to cover the surface with a thin layer. You can use a soup ladle. When ready from one side, toss it over  and  cook  again till it turns golden brown. Add some chocolate praline, jam, nuts, biscuits or sliced fruit and roll .Serve them hot.

 

 ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΡΕΠΕΣ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ: ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 4 ΛΕΠΤΑ Η ΚΑΘΕΜΙΑ

 

ΥΛΙΚΑ:

ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΑΔΕΙΟ ΚΟΥΠΑΚΙ ΑΠΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

3 κούπες αλεύρι

4 κούπες γάλα

3 αυγά

2 κουταλιές  σούπας ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

2 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σ’ ένα δοχείο. Δεν αφήνουμε  το χυλό να «ξεκουραστεί». Αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη  ένα  αντικολλητικό τηγάνι, το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά και με μια κουτάλα καλύπτουμε την επιφάνειά του με μια λεπτή στρώση από το χυλό. Αφού ψηθεί από τη μια πλευρά, την αναποδογυρίζουμε κι αφήνουμε να ροδοκοκκινίσει κι από την άλλη. Τη βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε πραλίνα σοκολάτας , μαρμελάδα, ξηρούς  καρπούς ,τριμμένο μπισκότο ή κομματάκια φρούτων και την τυλίγουμε  ή  τη διπλώνουμε . Σερβίρεται ζεστή.

 

  

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.