PostHeaderIcon Μάθε κι αυτό!!!!

Ήξερες γιατί το σήμα STOP της τροχαίας έχει οκταγωνικό σχήμα;

Ο λόγος είναι μεν οτι «θα έπρεπε να έχει και ειδικό σχήμα εντελώς διαφορετικό και μοναδικό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα» διότι το STOP θεωρείται από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο οδικό σήμα, αλλά ο κύριος λόγος του διαφορετικού σήματος είναι για να γίνεται διακριτό, αντιληπτό και κατανοητό και από αυτούς που έρχονται από αντίθετες κατευθύνσεις!!! Το ίδιο ισχύει και για το ανάποδο τρίγωνο (Υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας) και για το ρόμβο (οδός προτεραιότητας)!

Ήξερες οτι …

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο.
Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Ήξερες οτι …

τα ποντικια πολλαπλασιαζονται τοσο γρηγορα ωστε σε 18 μηνες δυο ποντικια μπορουν να δωσουν πανω απο ενα εκατομμυριο απογονους!!

Ήξερες οτι …

Ο γυναικείος εγκέφαλος ζυγίζει 150-200 γραμμάρια Λιγότερο από τον αντρικό..!

(Ο εγκέφαλος ενός ενήλικα ανθρώπου ζυγίζει από 1300 έως 1500 γραμμάρια).

Στα νεογνά ο εγκέφαλος ζυγίζει απο 350 έως 400 γρ.

Ήξερες οτι …

Οι γρύλοι ακούν μέσω τον γόνατων τους..


Ξέρετε ότι…

Όταν δίνουμε σε κάποιον «πουρμπουάρ» η ακριβής του ερμηνεία είναι ότι του προσφέρουμε χρήματα για να πιει κάτι δηλαδή τον κερνάμε ένα ποτό!

Ξέρετε ότι…
Οι οδηγοί των πρώτων αυτοκινήτων ατμού ονομάστηκαν «σοφέρ» δηλαδή «θερμαστές» γιατί ζέσταιναν το νερό της μηχανής πριν ξεκινήσουν!

Ξέρετε ότι…
Όταν λέμε σε κάποιον «Αντίο» του λέμε κυριολεκτικά σύμφωνα με την αντίστοιχη Ισπανική φράση ότι «θα τα πούμε στον άλλο κόσμο» δηλ. πρόκειται για .. αποχωρισμό!

Ξέρετε ότι…

Τα στοιχεία του πληκτρολογίου της γραφομηχανής (έως σήμερα Η.Υ.) τοποθετήθηκαν μπερδεμένα από τον Christopher Latham το 1868 για να μπερδεύει τις γραμματείς και να μην μπλοκάρουν από την ταχύτητά τους τις μηχανές!

Ξέρετε ότι…
Η βέρα φοριέται στο τέταρτο δάχτυλο-παράμεσο γιατί τον παράμεσο διασχίζουν φλέβες που συνδέονται με την καρδιά!

Ξέρετε ότι…
Το 1630 ο Γάλλος Καρδινάλιος Ρισελιέ διέταξε τα μαχαίρια του φαγητού να έχουν στρογγυλεμένες άκρες για να πάψουν επιτέλους οι καλεσμένοι του να καθαρίζουν τα δόντια τους με αυτά!

Η Peugeot αγόρασε από παλιά τα δικαιώματα ώστε τα μοντέλα της να έχουν ονόματα τους αριθμούς από το 101-909; για να καμουφλάρεται με το μηδέν η τρύπα της μανιβέλας!

Ήξερες ότι…

Ο μικρότερος πόλεμος στην ιστορία ήταν μεταξύ Ζανζιβάρης και Αγγλίας το 1896.
Η Ζανζιβάρη παραδώθηκε μετά από 38 λεπτά.

Ήξερες οτι …

Το μεγαλύτερο θηλαστικό στο κόσμο, η μπλε φάλαινα, μόλις γεννηθεί, ζυγίζει 50 τόνους!

Ήξερες οτι …

Η καλντέρα στη Σαντορίνη είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Έχει 300 μέτρα ύψος και 11 χιλιόμετρα διάμετρο.

Ήξερες οτι …
Ο Βασιλιάς στις κούπες είναι ο μόνος χωρίς μουστάκι.

Ήξερες οτι …

Τα καβούρια περπατάνε στο πλάι, για να μην μπερδεύουν τα πόδια τους.
Άλλωστε, τα τέσσερα ζευγάρια πόδια και οι δύο δαγκάνες τους, θα έκαναν ανυπόφορη οποιαδήποτε προσπάθεια να περπατήσουν στην ευθεία.

Ήξερες οτι …
Η καρδια της γαριδας ειναι στο κεφαλι της.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΙΔΙ;
Υπάρχουν περισσότερα από 2.000 διαφορετικά είδη φιδιών , υπάρχουν πελώρια τρομακτικά φίδια 18 και 21 μ. μήκους;. Το γνωστό ως μεγαλύτερο φίδι είναι ο βασιλικός πύθωνας, ο οποίος έχει μήκος απλώς και μόνο 10 έως 10,5 μέτρα! Το δεύτερον κατά σειράν είναι ο ανακόνδας που ζει στις τροπικές χώρες της Νότιας Αμερικής και φτάνει τα 7,5 μέτρα. Ακολουθεί ο πύθωνας της Ινδίας με 6,5 έως 7,5 μέτρα, κ.α..

Γιατί σε πολλά ζώα υπάρχει μια περιοχή στο τρίχωμα τους που γίνεται άσπρη σε ειδικές περιπτώσεις;

Πολλά ζώα χρησιμοποιούν ηχητικά σήματα, όπως κραυγές, σφυρίγματα κλπ. προκειμένου να προειδοποιήσουν τα μέλη της αγέλης τους για ενδεχόμενο κίνδυνο. Κάποια από αυτά τα αντιλαμβάνεται και ο άνθρωπος. Κάποια όμως ζώα χρησιμοποιούν το τρίχωμα τους για τον ίδιο λόγο αλλάζοντας το χρώμα του συνήθως σε λευκό. Άλλα πάλι φουντώνουν το τρίχωμα τους στο οποίο σχηματίζεται επίσης μια λευκή κηλίδα στρογγυλή και εύκολα ορατή από αρκετά μακριά.
Στην τελευταία περίπτωση ανήκουν τα ζαρκάδια, τα αγριοκούνελα και οι λαγοί.
Η αντιλόπη έχει στα οπίσθιά της μια παράξενη φούντα, η οποία φουντώνει και εμφανίζονται κατάλευκες τρίχες όταν το ζώο φοβάται.

Γιατί το σήμα της τροχαίας STOP έχει οκταγωνικό σχήμα;

Το STOP θεωρείται από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο οδικό σήμα. Γι αυτό το λόγο θα έπρεπε να έχει και ειδικό σχήμα εντελώς διαφορετικό και μοναδικό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα. Επιπρόσθετα για τις βόρειες κυρίως χώρες που το ύψος του χιονιού γίνεται αρκετά μεγάλο ακόμη και η κορυφή του σήματος να εξέχει από το χιόνι, το οκταγωνικό STOP διακρίνεται πολύ εύκολα..

Γιατί λέμε «τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρει»;

Κάποτε ο δημοσιογράφος Μπάμπης Αννινος και ο Εμμανουήλ Ροϊδης άκουσαν τον πατέρα της ελληνικής λαογραφίας Νίκο Πολίτη να λέει πως σκέφτεται να μαζέψει λαογραφικό υλικό και κυρίως ελληνικές παροιμίες προκειμένου να τις εκδώσει σε δύο τόμους. Εξηγούσε μάλιστα πως γι αυτόν τον σκοπό θα γύριζε όλη την Ελλάδα, θα έβαζε φίλους του φιλόλογους να τον βοηθήσουν και θα περίμενε μέχρι να συγκεντρώσει τόσες ώστε να εκδώσει την ιδέα του. Τότε ο Άννινος του είπε αυτά τα λόγια που από τότε έμειναν για να γίνουν παροιμιώδη: «Τόμου είναι έτσι, τρέχα γύρευε Νικολό μου και ύστερνα καρτέρει».

Γιατί οι «γνήσιοι» Αθηναίοι ονομάζονταν παλιότερα και Γκάγκαροι;

Το γκάγκαρο ήταν ένα βαρύ ξύλο που το κρεμούσαν οι κάτοικοι της παλιάς Αθήνας με σκοινί από την πόρτα της αυλής τους ώστε να μην κλείνει μόνη της από το βάρος της. Αυτό το ξύλο έδωσε και το προσωνύμιο «Γκάγκαρος» στους γνήσιους Αθηναίους. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας μάλιστα, με αυτόν τον όρο χαρακτηρίζονταν περιπαιχτικά οι αριστοκράτες της πόλης.

Γιατί δεν πέφτει ο Πύργος της Πίζας;

Αν στηρίζεται μέχρι σήμερα οφείλεται στις εργασίες προστασίας του μνημείου. Το γιατί όμως γέρνει παραμένει μυστήριο όπως και το όνομα του αρχιτέκτονα του Πύργου. Παραμένει επίσης μυστήριο αν η κλίση του Πύργου οφείλεται στο έδαφος ή αν υπήρξε έμπνευση, έστω και ιδιόμορφη, του δημιουργού του. Μελέτες πάντως έχουν δείξει πως το καμπαναριό σχεδιάστηκε για απόλυτα ίσιο κτίριο το οποίο άρχισε να γέρνει κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της κατασκευής του. Αποκαλύφθηκε πως στα θεμέλια του Πύργου υπάρχει υδάτινο υπέδαφος και το 1838 ξεκίνησαν προσπάθειες διατήρησης του μνημείου, με τις οποίες αφαιρέθηκε η βάση του κτιρίου και απομακρύνθηκαν τα νερά. Έτσι μειώθηκε ο ρυθμός που γέρνει στο ένα χιλιοστό τον χρόνο. Το 1988 ο Πύργος της Πίζας έκλεισε για το κοινό και από τότε διεξάγονται εργασίες για τη σωτηρία του.

Γιατί όλες οι εβραϊκές γιορτές ξεκινούν με τη δύση του ηλίου;

Αυτή η εβραϊκή πρακτική έχει τις ρίζες της στα ιερά κείμενα. Στο Λευιτικό (23:32) ο Θεός λέει στον Μωυσή πώς να γιορτάζει κατάλληλα την Ημέρα της Εξιλέωσης: «Πρέπει να είναι Σάββατο η ημέρα που θα ξεκουράζεται και που θα πρέπει να τηρείς την αυταπάρνηση. Την ένατη μέρα του μήνα το απόγευμα, από το απόγευμα μέχρι το βράδυ, πρέπει να τηρείς το Σάββατο». Στην περίπτωση του Πάσχα (Πέρασμα) η σημασία της δύσης του ηλίου εξηγείται περισσότερο: «…θα πρέπει να εκτελέσεις τη θυσία του Πάσχα, το απόγευμα, κατά τη δύση, την ώρα της ημέρας που έφυγες από την Αίγυπτο».



Comments are closed.

Αναζήτηση
Ημερολόγιο άρθρων
Μαρτίου 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031