To παρόν άρθρο ανήκει στην κατηγορία ‘Διάφορα’

PostHeaderIcon Μαθηματικος Διαγωνισμός

Την παρασκευή που μας πέρασε (6/3/2015) οι δύο μεγάλες τάξεις του σχολείου μας πήραν μέρος στον 9ο Μαθηματικό διαγωνισμό ?παιχνίδι και μαθηματικά?.Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της μαθηματικής εταιρίας.Ελπίζουμε τα παιδιά να τα πήγαν πολύ καλά.Η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί.Κανείς όμως δεν ξέρει τι θα γίνει στην δεύτερη φάση…..

Πηνελόπη Μπρούβαλη??

PostHeaderIcon Σαν σήμερα… (11/10/2014)

787: Η 7η Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια καταδικάζει τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες, διατυπώνοντας το δόγμα ότι η λατρεία ανήκει μόνο στον Θεό και στις εικόνες προσφέρεται απλή τιμητική προσκύνηση.

 

Νικόλας Μπαλτατζίδης

PostHeaderIcon

3o Δημοτικό σχολείο «Γαλάκεια»

 

Το κτίριο του δημοτικού σχολείου είναι γνωστό με το όνομα του ενέργειες Γρηγορίου Γαλάκη που χρηματοδότησε την ανέγερση του διδακτηρίου.

Η κύρια είσοδος βλέπει στην οδό Χ??Κουρκούτα. Η αυλή χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του σχολείου ενώ τα απογεύματα τη χρησιμοποιούν τα παιδιά για παιχνίδι.

Τα «Γαλάκεια» είναι ένα νεοκλασικό κτίριο που καλύπτεται από κεραμοσκεπή. Οι τοίχοι είναι πέτρινοι και τα δάπεδα ξύλινα. Ο κάθε όροφος έχει τρεις αίθουσες φωτεινές τοποθετημένες στη νότια πλευρά του κτιρίου.

Στο μέσο του εξώστη αναγράφεται χρονολογία 1921 στολισμένη με ένα σταυρό και δύο δάφνινα στεφάνια. Από πάνω η επιγραφή «ΓΑΛΑΚΕΙΑ». Στα νοτιοανατολικά υπάρχουν οι βρύσες και οι τουαλέτες.

Το 1985 η εφορεία νεότερων μνημείων χαρακτήρισε τα «Γαλάκεια» ως έργο τέχνης και ιστορικό μνημείο, αφού έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή της Νάουσας.

Το κτίριο παρόλο που έχει κλείσει τα 93 του χρόνια παραμένει άθικτο.

 Βέρα Κουκούγια

Στέργιος Εξηντάρας

 

PostHeaderIcon Πληροφοριες για την Βετλανς-»ΕΡΙΑ»

Στο κέντρο της Νάουσας απέναντι από το νοσοκομείο και το πάρκο,βρίσκεται το ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ-»ΕΡΙΑ».

Χτίστηκε στις αρχές του αιώνα από την οικογένεια Λαναρά ως κλωστουφαντουργείο.Η γνωριμία μου με τον χώρο αυτό είναι με την σημερινή μορφή γιατί δεν το πρόλαβα ως εργοστάσιο.

Είναι χτισμένο από πέτρα και έχει στρογγυλά παράθυρα και μια ημικυκλική σκεπή.

Εσωτερικά υπάρχουν δύο αίθουσες.

PostHeaderIcon Το κτίριο του Συλλόγου Βλάχων Νάουσας

   Ένα παλιό κτίριο που μου αρέσει πολύ και έχει ενδιαφέρον είναι το κτίριο του συλλόγου των Βλάχων Νάουσας. Βρίσκεται στην οδό Σωφρονίου 23, πολύ κοντά στην παραδοσιακή γειτονιά Πουλιάνα και  κοντά στο ΚΑΠΗ.

  Το κτίριο αυτό το γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια γιατί είμαι μέλος του χορευτικού συλλόγου.

  Από την έξω πλευρά του, είναι πέτρινο με ξύλινα παράθυρα και μια μεγάλη καφέ ξύλινη παραδοσιακή πόρτα. Στον επάνω όροφο υπάρχει ένα μικρό ξύλινο μπαλκονάκι με ξύλινα κάγκελα επίσης.

  Μπαίνοντας μέσα στο κτίριο, στο ισόγειο είναι η αίθουσα χορού. Για να ανέβεις στους δύο επόμενους ορόφους χρησιμοποιείς ξύλινες σκάλες. Στους χώρους αυτούς υπάρχουν κούκλες ντυμένες με παραδοσιακές στολές βλάχων και εργαλεία όπως ο αργαλειός που ύφαιναν.

  Τα δωμάτια είναι στρωμένα με βελέντζες και ζιλιά, και γύρω γύρω υπάρχουν μικρά καναπεδάκια με κεντημένα μαξιλάρια.

  Το κτίριο αυτό ανήκε σε μια οικογένεια .Στο ισόγειο ήταν ο στάβλος με τα ζώα.

   Το κτίριο αυτό μου αρέσει πολύ και κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί νιώθω σεβασμό

 

Έλενα Τσέλιου

 

 

 

PostHeaderIcon Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Ο Αριστοτέλης  γεννήθηκε το 384 π.Χ. και πέθανε  το 322 π.Χ..Ο  πατέρας του  ήταν  ο Νικόμαχος , ο οποίος ήταν  ο γιατρός  του βασιλιά της   Μακεδονίας.  

Ο Αριστοτέλης       πρόωρα  ορφάνεψε  από μητέρα και πατέρα  και την  κηδεμονία του  την ανέλαβε ένας  φίλος  του πατέρα του,  ο Πρόξενος. Τον έστειλε  σε ηλικία 17 ετών  στην Αθήνα  για να γίνει μαθητής   του Πλάτωνα . Πράγματι, σπούδασε  στην Ακαδημία του Πλάτωνα  για 20 χρόνια ,μέχρι  που πέθανε ο δάσκαλός του.Ο  Πλάτωνας  για την ευφυία   και την φιλοπονία του  τον ονόμασε ‘νουν της διατριβής ‘  και το σπίτι του ‘ οίκον αναγνώστου ‘ .  Όταν  πέθανε ο Πλάτωνας  το 347 π.Χ. προέκυψε θέμα διαδόχου στη διέθυνση της σχολής.Οι τρεις  διάδοχοί της ήταν ο Αριστοτέλης , ο Ξενοκράτης  και  ο Σεύσιππος,  οι οποίοι ήταν οι καλύτεροι μαθητές του. 

Ο Αριστοτέλης και ο Ξενοκράτης εγκαταστάθηκαν στην  Άσσο,  όπου εκεί ίδρυσαν μια φιλοσοφική σχολή, ως παράρτημα της Ακαδημίας. Στην ΄΄Ασσο ο Αριστοτέλης δίδαξε 3 χρόνια μαζί με τους φίλους του και κατόρθωσε ό,τι δεν μπόρεσε ο Πλάτωνας.

Ο Αριστοτέλης το 345 π.Χ. εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη όπου έμεινε και δίδαξε μέχρι το 342 π.Χ. Στο μεταξύ είχε παντρευτεί την Πυδιάδα και απέκτησε την κόρη του που πήρε το όνομα της μητέρας της. Μετά το θάνατό της πήγε στην Αθήνα και εκεί απέκτησε έναν γιο, από την Σταγειρίτισσα Ερπυλλίδα, που τον ονόμασαν Νικόμαχο.

Το 342 π.Χ. ο Αριστοτέλης πήγε στην Μακεδονία όπου εκεί ανέλαβε την διαπαιδαγώγηση του Αλέξανδρου, ο οποίος ήταν 13 χρονών. Έπειτα το  335 π.Χ. επέστρεψε στην Αθήνα όπου εκεί ίδρυσε την δική του φιλοσοφική σχολή.

Το 323 π.Χ. πεθαίνει ο  Μέγας Αλέξανδρος..  Οι οπαδοί του αντιμακεδονκού κόμματος κατηγόρησαν τον Αριστοτέλη για ασέβεια. Έτσι ο Αριστοτέλης έφυγε στη Χαλκίδα πριν την δίκη του, και εκεί έμεινε στο πατρικό του μαζί με τη Ερτυλλίδα και τα δυο του παιδιά. Τελικά ο Αριστοτέλης πέθανε από στομαχικό νόσημα το 322π.Χ. στη Χαλκίδα. Το σώμα του μεταφέρθηκε στα Στάγειρα όπου θάφτηκε με πολλές τιμές. Οι συμπολίτες του τον ανακήρυξαν «οικόστη» και έχτισαν βωμό πάνω από τον τάφο του. Καθιέρωσαν τη γιορτή «Αριστοτέλεια» στη μνήμη του.

ΖΩΗ-ΜΑΡΙΑ ΣΤ΄ΤΑΞΗ

PostHeaderIcon Δημήτρης Γληνός

Ο Δημήτρης Γληνός γεννήθηκε στην Σμύρνη.Το 1899 πήγε στην Αθήνα (έχοντας αποφοιτήσει με Άριστα από την Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης ) και γράφτηκε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών .Ήταν διευθυντής στην Αναξαγόρειο Σχολή και στην συνέχεια στο Ελληνογερμανικό λύκειο της Σμύρνης.Μετά την παραίτηση του Βενιζέλου , απολύθηκε από την θέση του και κατά τα γεγονότα του Νοεμβρίου του1916 συνελήφθη για εξύβριση του Βασιλέως και οδηγήθηκε στην φυλακή για έναν μήνα.Το 1935 εξορίστηκε στον Άη-Στράτη από την δικτατορία Κονδύλη ,όπως και αργότερα στην Σαντορίνη από την δικτατορία Ι. Μεταξά.Ο θάνατος τον βρήκε τα Χριστούγεννα του 1943, έπειτα από μία ενχείρηση και ενώ ετοιμαζόταν να μεταβεί στην ελεύθερη Ελλάδα ,προκειμένου να ηγηθεί της κυβέρνησης της .Το international Bureau of education της Unesco συμπεριέλαβε τον Γληνό μεταξύ των 100 πιο σημαντικών διανοουμένων πολιτικών και δημοσιολόγων όλου του κόσμου  πουπου με τον στοχασμό και την δράση τους είναι συμαντική συμβολή στην υπόθεση της εκπαίδευσης από την εποχή της αυγής του ανθρώπινου πολιτισμού έως τις μέρες μας.

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

PostHeaderIcon Σπαζοκεφαλιές για όλους

1η Έχουμε ένα κιλό βαμβάκι και ένα κιλό σίδερο .Ποιο είναι πιο βαρύ;

2η Διάλεξε έναν τυχαίο αριθμό από το 1ως το 9.Διπλασίασέ τον .Πρόσθεσε άλλα 58.Αφαίρεσε τα μισά.Από αυτό τον αριθμό που έχεις τώρα στο μυαλό σου αφαίρεσε τον αριθμό που διαλεξες στην αρχή.

 

Δεν βρήκες 29;

 

Η απάντηση της 1ης σπαζοκεφαλιάς είναι κανένα από τα 2 γιατί και τα 2 είναι 1 κιλό!!

 

ΠηνελόπηΜπρούβαλη

 

PostHeaderIcon Ο Λευκός Πύργος

Ο Λευκός Πύργος βρίσκεται στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της
πόλης.Είναι το μνημείο της , το σύμβολό της και ένα από τα πιο γνωστά κτίρια-σύμβολα
της χώρας μας.
   Χτίστηκε το 15ο αιώνα από τους Τούρκους και αντικατέστησε ένα παλιότερο βυζαντινό πύργο. Τότε αποτελούσε μέρος των θαλάσσιων τειχών της πόλης.
    Έχει κυκλικό σχήμα και περίπου τριάντα τέσσερα μέτρα ύψος.
Αποτελείται από ισόγειο και έξι ορόφους που συνδέονται με εσωτερικές σκάλες.Κάθε όροφος έχει μια κεντρική κυκλική αίθουσα και μικρότερα τετράπλευρα δωμάτια.
Στη μακρόχρονη ιστορία του άλλαξε διάφορες χρήσεις και ονόματα.
  Το 19ο αιώνα ήτανε φυλακή και συχνά γινόντουσαν εκτελέσεις φυλακισμένων
από τους Γενίτσαρους.Τότε ονομαζόταν «Πύργος του Αίματος» και Πύργος των Γενιτσάρων».
Το 1890 ένας κατάδικος για να κερδίσει την ελευθερία του τον άσπρισε με ασβέστη
και από τότε έμεινε η ονομασία του «Λευκός Πύργος».
Σήμερα είναι μουσείο και συχνά λειτουργεί σαν εκθεσιακός χώρος.
   Ο Λευκός Πύργος είναι το αγαπημένο σημείο συγκέντρωσης των Θεσσαλονικιών.
Οι κάτοικοι της πόλης τον αγαπούν τόσο που όταν θέλουν να ευχηθούν σε κάποιον
του λένε: να γίνεις μεγάλος , γερός και δυνατός σαν το Λευκό Πύργο!
   Κάθε φορά που περνάω από μπροστά του νιώθω συγκίνηση και περηφάνια για την
ιστορία του και για τη μεγαλοπρέπεια με την οποία φυλάει την πόλη όλα αυτά τα χρόνια.
Νικόλας Μπαλτατζίδης

PostHeaderIcon Ένα βιβλίο,8 λόγοι

1) Η ανάγνωση ενός βιβλίου μας βοηθά να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιο μας. Μέσα από τα βιβλία μαθαίνεις πολλές        εκφράσεις και λέξεις που δεν γνώριζες προηγουμένως.

2) Όταν διαβάζουμε βιβλία ή ακόμα και παραμύθια εξασκούμαστε στην ανάγνωση. Βέβαια, για την εξάσκηση στην ανάγνωση, τα παραμύθια δεν είναι καλό να είναι εικονογραφημένα, γιατί το παιδί δίνει βάση περισσότερο στην εικόνα και πολλές φορές δεν διαβάζει το κείμενο.

3) Μέσα από το διάβασμα βελτιώνουμε την ορθογραφία, καθώς βλέπουμε τις λέξεις και τις θυμόμαστε καλύτερα.

4) Τα βιβλία παρέχουν γνώση στον άνθρωπο και πολλές φορές είναι ο καλύτερος δάσκαλος. Υπάρχουν βιβλία κάθε είδους και μέσα από αυτά μπορείς να μάθεις πολλά, από την θεωρία του χάους μέχρι και συνταγές μαγειρικής.

5) Τα βιβλία καλλιεργούν τη φαντασία. Την ώρα που διαβάζουμε ένα βιβλίο, το μυαλό μας πλάθει εικόνες που τις περισσότερες φορές είναι καλύτερες και από ταινίες.

6) Η ανάγνωση ενός βιβλίου περιορίζει τη μοναξιά και μας κάνει να ξεφεύγουμε, για λίγο έστω, από την καθημερινότητα.

7) Γιατί μέσα από τα βιβλία ο άνθρωπος μαθαίνει να σκέφτεται πιο δημιουργικά, πιο εποικοδομητικά και πολλές φορές πιο ανθρώπινα. «Ακόμη και το χειρότερο βιβλίο, μπορεί να μας δώσει κάτι να σκεφτούμε». Wislawa Szymborska (1923-2012), πολωνέζα ποιήτρια, νόμπελ 1996).

                                             8)                     Μα ο κυριότερος λόγος από όλους…………………..

                                                         ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ!!!!!!!!

      ΠΗΝΕΛΟΠΗ Μ

Αναζήτηση
Ημερολόγιο άρθρων
Απριλίου 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930