To παρόν άρθρο ανήκει στην κατηγορία ‘Το ήξερες αυτό;’

PostHeaderIcon Το Ρολόι της Νάουσας

Το ρολόι της Νάουσας βρίσκεται σε μια μικρή πλατεία έξω από το δημαρχείο της πόλης. Είναι δωρεά του βιομήχανου Γεωργίου Αναστασίου Κύρτση και χτίστηκε το 1895.

Είναι χτισμένο με πωρόλιθο και έχει ύψος 25 μέτρα. Το σχήμα του είναι εξάγωνο και πιστεύουμε ότι έχει τέσσερις ορόφους. Έχει πολλά παράθυρα και ο μηχανισμός του είναι ακόμα κουρδιστός. Στην κορυφή του έχει ένα μπαλκόνι και στη μέση έναν μικρό πυργίσκο.

Είναι ένας τόπος συνάντησης των γενίτσαρων και της μπούλας κατά την περίοδο της Αποκριάς.

Ευχόμαστε κάποτε  να γίνει  επισκέψιμο στο εσωτερικό του και τότε πιστεύουμε η Νάουσα θα γίνει ένας από τους  δημοφιλέστερους τόπους !!!

Θοδωρής , Παναγιώτης , Θεοδώρα

 

 

PostHeaderIcon Ο Αντώνιος Κωνσταντινίδης

Ο Αντώνιος Κωνσταντνίδης ήταν γιός του Κωνσταντίνου Κολτσάκη.

Γεννήθηκε το 1855 και πέθανε το 1927 σε ηλικία 72 ετών. Από μικρός είχε μείνει ορφανός, εργαζόταν και πήγαινε σχολείο.

Τελείωσε το Γυμνάσιο Έδεσσας και αργότερα με τη βοήθεια του αδερφού του, Γιώργου Κωνσταντινίδη, συγγραφέα, φοίτησε στο Πολυτεχνείο. Αρίστεψε και διορίστηκε σε δημόσια θέση. Σαν νομομηχανικός υπηρέτησε στην Εύβοια, την Άρτα, την Πρέβεζα, αλλά η ψυχή το ήταν πάντα στην Πατρίδα, όπου δεν μπορούσε να επιστρέψει. Το 1914 ήρθε στη Νάουσα, την οποία σκεφτόταν μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Πριν πεθάνει, έδωσε όλη του την περιουσία για να χτιστεί ένα οργανωμένο στάδιο με στίβο, γήπεδο και γυμναστήριο για τα παιδιά, γιατί ήθελε οι νέοι του τόπου του να έχουν αυτό που στερήθηκε εκείνος.

Γι αυτό, ο δρόμος μπροστά από το γήπεδο πήρε το όνομά του.

Φίλιππος Μαρκοβίτσης

Σταύρος Πάσχος

PostHeaderIcon Λάππειο Γυμνάσιο Νάουσας

 

                     

 

      Λίγο πιο πέρα απ’ το κέντρο της Νάουσας, απέναντι απ’ την εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται το 1ο Λάππειο της Νάουσας.
      Το Λάππειο χτίστηκε το 1922 χάρη στη δωρεά των αδελφών Γεώργιο και Κωνσταντίνο Λάππα. Οι αδερφοί αυτοί ήταν Ναουσαίοι που ζούσαν στην Αίγυπτο και θέλησαν να κάνουν αυτή τη δωρεά για την μνήμη των πρόωρα χαμένων αδερφών τους.
      Είναι ένα παλιό πέτρινο, διατηρητέο κτίριο. Έχει μια μεγάλη αυλή με βρύση. Στο εσωτερικό έχει ξύλινα πατώματα και σκάλες ενώ τους τοίχους του διακοσμούν κάδρα με παλιές φωτογραφίες.Επίσης έχει πολλές αίθουσες και βιβλιοθήκες με παλιά βιβλία.

Το κτίριο λειτουργεί από τότε που χτίστηκε ως και σήμερα. 

 

Σοφία Πίτου

PostHeaderIcon Ο Λευκός Πύργος

Ο Λευκός Πύργος βρίσκεται στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της
πόλης.Είναι το μνημείο της , το σύμβολό της και ένα από τα πιο γνωστά κτίρια-σύμβολα
της χώρας μας.
   Χτίστηκε το 15ο αιώνα από τους Τούρκους και αντικατέστησε ένα παλιότερο βυζαντινό πύργο. Τότε αποτελούσε μέρος των θαλάσσιων τειχών της πόλης.
    Έχει κυκλικό σχήμα και περίπου τριάντα τέσσερα μέτρα ύψος.
Αποτελείται από ισόγειο και έξι ορόφους που συνδέονται με εσωτερικές σκάλες.Κάθε όροφος έχει μια κεντρική κυκλική αίθουσα και μικρότερα τετράπλευρα δωμάτια.
Στη μακρόχρονη ιστορία του άλλαξε διάφορες χρήσεις και ονόματα.
  Το 19ο αιώνα ήτανε φυλακή και συχνά γινόντουσαν εκτελέσεις φυλακισμένων
από τους Γενίτσαρους.Τότε ονομαζόταν «Πύργος του Αίματος» και Πύργος των Γενιτσάρων».
Το 1890 ένας κατάδικος για να κερδίσει την ελευθερία του τον άσπρισε με ασβέστη
και από τότε έμεινε η ονομασία του «Λευκός Πύργος».
Σήμερα είναι μουσείο και συχνά λειτουργεί σαν εκθεσιακός χώρος.
   Ο Λευκός Πύργος είναι το αγαπημένο σημείο συγκέντρωσης των Θεσσαλονικιών.
Οι κάτοικοι της πόλης τον αγαπούν τόσο που όταν θέλουν να ευχηθούν σε κάποιον
του λένε: να γίνεις μεγάλος , γερός και δυνατός σαν το Λευκό Πύργο!
   Κάθε φορά που περνάω από μπροστά του νιώθω συγκίνηση και περηφάνια για την
ιστορία του και για τη μεγαλοπρέπεια με την οποία φυλάει την πόλη όλα αυτά τα χρόνια.
Νικόλας Μπαλτατζίδης

PostHeaderIcon Τα ενεργά ηφαίστεια.

Ακριβώς  κάτω  από το φλοιό της Γης, οι βράχοι λιώνουν και δημιουργούν μια ρευστή ουσία, το μάγμα. Αυτή η ουσία είναι πολύ πιο ελαφριά από τα πετρώματα του φλοιού. Το μάγμα προσπαθεί να ανέβει στην επιφάνεια, όπως ένας φελλός που έχει βυθιστεί στο νερό. Τρυπώνει μες στα ρήγματα του φλοιού, στις άκρες των πλακών, για να φτάσει στην επιφάνεια της Γης. Τότε έχουμε μια ηφαιστειακή έκρηξη.                                                                                                                                                                               ΣΕΡΑΦΕΙΜ  ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

PostHeaderIcon Μάθε για την ποσότητα του νερού!

Ξέρατε ότι το γλυκό νερό είναι πιο λίγο από το αλμυρό;

Για αυτό μην αφήνετε να τρέχουν οι βρύσες και το κυριότερο

μην σπαταλάτε το λιγοστό νερό που μας μένει.

Αναστάσης Νίκου

PostHeaderIcon Μάθε κι αυτό!!!!

Ήξερες γιατί το σήμα STOP της τροχαίας έχει οκταγωνικό σχήμα;

Ο λόγος είναι μεν οτι «θα έπρεπε να έχει και ειδικό σχήμα εντελώς διαφορετικό και μοναδικό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα» διότι το STOP θεωρείται από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο οδικό σήμα, αλλά ο κύριος λόγος του διαφορετικού σήματος είναι για να γίνεται διακριτό, αντιληπτό και κατανοητό και από αυτούς που έρχονται από αντίθετες κατευθύνσεις!!! Το ίδιο ισχύει και για το ανάποδο τρίγωνο (Υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας) και για το ρόμβο (οδός προτεραιότητας)!

Ήξερες οτι …

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο.
Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Ήξερες οτι …

τα ποντικια πολλαπλασιαζονται τοσο γρηγορα ωστε σε 18 μηνες δυο ποντικια μπορουν να δωσουν πανω απο ενα εκατομμυριο απογονους!!

Ήξερες οτι …

Ο γυναικείος εγκέφαλος ζυγίζει 150-200 γραμμάρια Λιγότερο από τον αντρικό..!

(Ο εγκέφαλος ενός ενήλικα ανθρώπου ζυγίζει από 1300 έως 1500 γραμμάρια).

Στα νεογνά ο εγκέφαλος ζυγίζει απο 350 έως 400 γρ.

Ήξερες οτι …

Οι γρύλοι ακούν μέσω τον γόνατων τους..


Ξέρετε ότι…

Όταν δίνουμε σε κάποιον «πουρμπουάρ» η ακριβής του ερμηνεία είναι ότι του προσφέρουμε χρήματα για να πιει κάτι δηλαδή τον κερνάμε ένα ποτό!

Ξέρετε ότι…
Οι οδηγοί των πρώτων αυτοκινήτων ατμού ονομάστηκαν «σοφέρ» δηλαδή «θερμαστές» γιατί ζέσταιναν το νερό της μηχανής πριν ξεκινήσουν!

Ξέρετε ότι…
Όταν λέμε σε κάποιον «Αντίο» του λέμε κυριολεκτικά σύμφωνα με την αντίστοιχη Ισπανική φράση ότι «θα τα πούμε στον άλλο κόσμο» δηλ. πρόκειται για .. αποχωρισμό!

Ξέρετε ότι…

Τα στοιχεία του πληκτρολογίου της γραφομηχανής (έως σήμερα Η.Υ.) τοποθετήθηκαν μπερδεμένα από τον Christopher Latham το 1868 για να μπερδεύει τις γραμματείς και να μην μπλοκάρουν από την ταχύτητά τους τις μηχανές!

Ξέρετε ότι…
Η βέρα φοριέται στο τέταρτο δάχτυλο-παράμεσο γιατί τον παράμεσο διασχίζουν φλέβες που συνδέονται με την καρδιά!

Ξέρετε ότι…
Το 1630 ο Γάλλος Καρδινάλιος Ρισελιέ διέταξε τα μαχαίρια του φαγητού να έχουν στρογγυλεμένες άκρες για να πάψουν επιτέλους οι καλεσμένοι του να καθαρίζουν τα δόντια τους με αυτά!

Η Peugeot αγόρασε από παλιά τα δικαιώματα ώστε τα μοντέλα της να έχουν ονόματα τους αριθμούς από το 101-909; για να καμουφλάρεται με το μηδέν η τρύπα της μανιβέλας!

Ήξερες ότι…

Ο μικρότερος πόλεμος στην ιστορία ήταν μεταξύ Ζανζιβάρης και Αγγλίας το 1896.
Η Ζανζιβάρη παραδώθηκε μετά από 38 λεπτά.

Ήξερες οτι …

Το μεγαλύτερο θηλαστικό στο κόσμο, η μπλε φάλαινα, μόλις γεννηθεί, ζυγίζει 50 τόνους!

Ήξερες οτι …

Η καλντέρα στη Σαντορίνη είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Έχει 300 μέτρα ύψος και 11 χιλιόμετρα διάμετρο.

Ήξερες οτι …
Ο Βασιλιάς στις κούπες είναι ο μόνος χωρίς μουστάκι.

Ήξερες οτι …

Τα καβούρια περπατάνε στο πλάι, για να μην μπερδεύουν τα πόδια τους.
Άλλωστε, τα τέσσερα ζευγάρια πόδια και οι δύο δαγκάνες τους, θα έκαναν ανυπόφορη οποιαδήποτε προσπάθεια να περπατήσουν στην ευθεία.

Ήξερες οτι …
Η καρδια της γαριδας ειναι στο κεφαλι της.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΙΔΙ;
Υπάρχουν περισσότερα από 2.000 διαφορετικά είδη φιδιών , υπάρχουν πελώρια τρομακτικά φίδια 18 και 21 μ. μήκους;. Το γνωστό ως μεγαλύτερο φίδι είναι ο βασιλικός πύθωνας, ο οποίος έχει μήκος απλώς και μόνο 10 έως 10,5 μέτρα! Το δεύτερον κατά σειράν είναι ο ανακόνδας που ζει στις τροπικές χώρες της Νότιας Αμερικής και φτάνει τα 7,5 μέτρα. Ακολουθεί ο πύθωνας της Ινδίας με 6,5 έως 7,5 μέτρα, κ.α..

Γιατί σε πολλά ζώα υπάρχει μια περιοχή στο τρίχωμα τους που γίνεται άσπρη σε ειδικές περιπτώσεις;

Πολλά ζώα χρησιμοποιούν ηχητικά σήματα, όπως κραυγές, σφυρίγματα κλπ. προκειμένου να προειδοποιήσουν τα μέλη της αγέλης τους για ενδεχόμενο κίνδυνο. Κάποια από αυτά τα αντιλαμβάνεται και ο άνθρωπος. Κάποια όμως ζώα χρησιμοποιούν το τρίχωμα τους για τον ίδιο λόγο αλλάζοντας το χρώμα του συνήθως σε λευκό. Άλλα πάλι φουντώνουν το τρίχωμα τους στο οποίο σχηματίζεται επίσης μια λευκή κηλίδα στρογγυλή και εύκολα ορατή από αρκετά μακριά.
Στην τελευταία περίπτωση ανήκουν τα ζαρκάδια, τα αγριοκούνελα και οι λαγοί.
Η αντιλόπη έχει στα οπίσθιά της μια παράξενη φούντα, η οποία φουντώνει και εμφανίζονται κατάλευκες τρίχες όταν το ζώο φοβάται.

Γιατί το σήμα της τροχαίας STOP έχει οκταγωνικό σχήμα;

Το STOP θεωρείται από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο οδικό σήμα. Γι αυτό το λόγο θα έπρεπε να έχει και ειδικό σχήμα εντελώς διαφορετικό και μοναδικό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα. Επιπρόσθετα για τις βόρειες κυρίως χώρες που το ύψος του χιονιού γίνεται αρκετά μεγάλο ακόμη και η κορυφή του σήματος να εξέχει από το χιόνι, το οκταγωνικό STOP διακρίνεται πολύ εύκολα..

Γιατί λέμε «τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρει»;

Κάποτε ο δημοσιογράφος Μπάμπης Αννινος και ο Εμμανουήλ Ροϊδης άκουσαν τον πατέρα της ελληνικής λαογραφίας Νίκο Πολίτη να λέει πως σκέφτεται να μαζέψει λαογραφικό υλικό και κυρίως ελληνικές παροιμίες προκειμένου να τις εκδώσει σε δύο τόμους. Εξηγούσε μάλιστα πως γι αυτόν τον σκοπό θα γύριζε όλη την Ελλάδα, θα έβαζε φίλους του φιλόλογους να τον βοηθήσουν και θα περίμενε μέχρι να συγκεντρώσει τόσες ώστε να εκδώσει την ιδέα του. Τότε ο Άννινος του είπε αυτά τα λόγια που από τότε έμειναν για να γίνουν παροιμιώδη: «Τόμου είναι έτσι, τρέχα γύρευε Νικολό μου και ύστερνα καρτέρει».

Γιατί οι «γνήσιοι» Αθηναίοι ονομάζονταν παλιότερα και Γκάγκαροι;

Το γκάγκαρο ήταν ένα βαρύ ξύλο που το κρεμούσαν οι κάτοικοι της παλιάς Αθήνας με σκοινί από την πόρτα της αυλής τους ώστε να μην κλείνει μόνη της από το βάρος της. Αυτό το ξύλο έδωσε και το προσωνύμιο «Γκάγκαρος» στους γνήσιους Αθηναίους. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας μάλιστα, με αυτόν τον όρο χαρακτηρίζονταν περιπαιχτικά οι αριστοκράτες της πόλης.

Γιατί δεν πέφτει ο Πύργος της Πίζας;

Αν στηρίζεται μέχρι σήμερα οφείλεται στις εργασίες προστασίας του μνημείου. Το γιατί όμως γέρνει παραμένει μυστήριο όπως και το όνομα του αρχιτέκτονα του Πύργου. Παραμένει επίσης μυστήριο αν η κλίση του Πύργου οφείλεται στο έδαφος ή αν υπήρξε έμπνευση, έστω και ιδιόμορφη, του δημιουργού του. Μελέτες πάντως έχουν δείξει πως το καμπαναριό σχεδιάστηκε για απόλυτα ίσιο κτίριο το οποίο άρχισε να γέρνει κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της κατασκευής του. Αποκαλύφθηκε πως στα θεμέλια του Πύργου υπάρχει υδάτινο υπέδαφος και το 1838 ξεκίνησαν προσπάθειες διατήρησης του μνημείου, με τις οποίες αφαιρέθηκε η βάση του κτιρίου και απομακρύνθηκαν τα νερά. Έτσι μειώθηκε ο ρυθμός που γέρνει στο ένα χιλιοστό τον χρόνο. Το 1988 ο Πύργος της Πίζας έκλεισε για το κοινό και από τότε διεξάγονται εργασίες για τη σωτηρία του.

Γιατί όλες οι εβραϊκές γιορτές ξεκινούν με τη δύση του ηλίου;

Αυτή η εβραϊκή πρακτική έχει τις ρίζες της στα ιερά κείμενα. Στο Λευιτικό (23:32) ο Θεός λέει στον Μωυσή πώς να γιορτάζει κατάλληλα την Ημέρα της Εξιλέωσης: «Πρέπει να είναι Σάββατο η ημέρα που θα ξεκουράζεται και που θα πρέπει να τηρείς την αυταπάρνηση. Την ένατη μέρα του μήνα το απόγευμα, από το απόγευμα μέχρι το βράδυ, πρέπει να τηρείς το Σάββατο». Στην περίπτωση του Πάσχα (Πέρασμα) η σημασία της δύσης του ηλίου εξηγείται περισσότερο: «…θα πρέπει να εκτελέσεις τη θυσία του Πάσχα, το απόγευμα, κατά τη δύση, την ώρα της ημέρας που έφυγες από την Αίγυπτο».Αναζήτηση
Ημερολόγιο άρθρων
Αυγούστου 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031