PostHeaderIcon Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Ο Αριστοτέλης  γεννήθηκε το 384 π.Χ. και πέθανε  το 322 π.Χ..Ο  πατέρας του  ήταν  ο Νικόμαχος , ο οποίος ήταν  ο γιατρός  του βασιλιά της   Μακεδονίας.  

Ο Αριστοτέλης       πρόωρα  ορφάνεψε  από μητέρα και πατέρα  και την  κηδεμονία του  την ανέλαβε ένας  φίλος  του πατέρα του,  ο Πρόξενος. Τον έστειλε  σε ηλικία 17 ετών  στην Αθήνα  για να γίνει μαθητής   του Πλάτωνα . Πράγματι, σπούδασε  στην Ακαδημία του Πλάτωνα  για 20 χρόνια ,μέχρι  που πέθανε ο δάσκαλός του.Ο  Πλάτωνας  για την ευφυία   και την φιλοπονία του  τον ονόμασε ‘νουν της διατριβής ‘  και το σπίτι του ‘ οίκον αναγνώστου ‘ .  Όταν  πέθανε ο Πλάτωνας  το 347 π.Χ. προέκυψε θέμα διαδόχου στη διέθυνση της σχολής.Οι τρεις  διάδοχοί της ήταν ο Αριστοτέλης , ο Ξενοκράτης  και  ο Σεύσιππος,  οι οποίοι ήταν οι καλύτεροι μαθητές του. 

Ο Αριστοτέλης και ο Ξενοκράτης εγκαταστάθηκαν στην  Άσσο,  όπου εκεί ίδρυσαν μια φιλοσοφική σχολή, ως παράρτημα της Ακαδημίας. Στην ΄΄Ασσο ο Αριστοτέλης δίδαξε 3 χρόνια μαζί με τους φίλους του και κατόρθωσε ό,τι δεν μπόρεσε ο Πλάτωνας.

Ο Αριστοτέλης το 345 π.Χ. εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη όπου έμεινε και δίδαξε μέχρι το 342 π.Χ. Στο μεταξύ είχε παντρευτεί την Πυδιάδα και απέκτησε την κόρη του που πήρε το όνομα της μητέρας της. Μετά το θάνατό της πήγε στην Αθήνα και εκεί απέκτησε έναν γιο, από την Σταγειρίτισσα Ερπυλλίδα, που τον ονόμασαν Νικόμαχο.

Το 342 π.Χ. ο Αριστοτέλης πήγε στην Μακεδονία όπου εκεί ανέλαβε την διαπαιδαγώγηση του Αλέξανδρου, ο οποίος ήταν 13 χρονών. Έπειτα το  335 π.Χ. επέστρεψε στην Αθήνα όπου εκεί ίδρυσε την δική του φιλοσοφική σχολή.

Το 323 π.Χ. πεθαίνει ο  Μέγας Αλέξανδρος..  Οι οπαδοί του αντιμακεδονκού κόμματος κατηγόρησαν τον Αριστοτέλη για ασέβεια. Έτσι ο Αριστοτέλης έφυγε στη Χαλκίδα πριν την δίκη του, και εκεί έμεινε στο πατρικό του μαζί με τη Ερτυλλίδα και τα δυο του παιδιά. Τελικά ο Αριστοτέλης πέθανε από στομαχικό νόσημα το 322π.Χ. στη Χαλκίδα. Το σώμα του μεταφέρθηκε στα Στάγειρα όπου θάφτηκε με πολλές τιμές. Οι συμπολίτες του τον ανακήρυξαν «οικόστη» και έχτισαν βωμό πάνω από τον τάφο του. Καθιέρωσαν τη γιορτή «Αριστοτέλεια» στη μνήμη του.

ΖΩΗ-ΜΑΡΙΑ ΣΤ΄ΤΑΞΗ

Comments are closed.

Αναζήτηση
Ημερολόγιο άρθρων
Μαρτίου 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031